Controleerbare Kwaliteit

Omdat Beau Lion Tweedehands LP’s en singles verkoopt, zijn de vinyl platen bijna nooit in nieuwstaat. Daarom worden ze beoordeeld op kwaliteit aan de hand van onderstaande criteria om de waarde te bepalen. Wil je controleren of de waardering en gradering klopt, of wil je het één en ander dubbel checken? Dan kan dat! Maak daarvoor even een afspraak om het product te komen bezichtigen en te beluisteren.

Alle LP’s en singles worden eerst grondig gereinigd, anders is een goede beoordeling niet mogelijk. Vervolgens worden ze aan beide zijden bekeken en geïnspecteerd op krassen, oneffenheden, totale vorm van de plaat, staat van het label en verkleuringen. Tenslotte wordt een groot gedeelte van de “risico” gebieden beluisterd en minimaal één gedeelte zonder zichtbare oneffenheden. Op basis van alle zichtbare en hoorbare oneffenheden krijgt de vinyl plaat 0-3 sterren:

3-sterren
De plaat ziet er optisch goed uit, is niet verbogen en heeft een label in goede staat. Het vinyl mag enkele haarlijnen en kleine krasjes vertonen maar geen diepe krassen. Verder mag de LP/single geen overstemmende tikjes of ruis bevatten tijdens de muziek passages. Als het volledig stil is (tussen de nummers) mag er lichte ruis of een tikje hoorbaar zijn. Deze gradering is vergelijkbaar met de “very good plus” waardering volgens de “Goldmine Grading Standard” die vaak gehanteerd wordt op andere websites.

2-sterren
De plaat ziet er optisch goed uit, is niet verbogen en heeft een label in goede staat. Het vinyl mag enkele haarlijnen en kleine krasjes vertonen en enkele wat diepere krassen. De LP/single mag enkele overstemmende tikjes of ruis bevatten tijdens de muziek passages maar mag in geen geval aaneengesloten meerdere nummers beslaan. Als het volledig stil is (tussen de nummers) mag er lichte ruis of een tikje hoorbaar zijn. Deze gradering is vergelijkbaar met de “very good” waardering volgens de “Goldmine Grading Standard” die vaak gehanteerd wordt op andere websites.

1-ster
De Lp/single kan wat verbogen zijn (warping) maar dit mag niet resulteren in overslaan of een verschil in tempo van de muziek. Verder mogen er meerdere krasjes en wat diepere krassen zichtbaar zijn. Meestal resulteren deze beschadigingen in overstemmende tikjes, tikken of ruis tijdens de muziek. Dit mag echter niet continu zijn en vooral bij muziek met zachte muziekpassages geen hinderlijke muziek beleving veroorzaken. Een zacht “knisperend” achtergrond ruis is toegestaan maar mag in geen geval de muziek continu overstemmen. Deze gradering is vergelijkbaar met de “good plus” waardering volgens de “Goldmine Grading Standard” die vaak gehanteerd wordt op andere websites.

0-sterren
De plaat bevat diepe krassen of veel kleine (haarlijn) krasjes waarbij er tijdens het afspelen continu een aanwezig ruis aanwezig is of overstemmende tikken te horen zijn die met name in rustige muziek passages hinderlijk zijn. Slaat de plaat één of meerdere keren over (met een naalddruk van 1,80 gram) dan betekent dat automatisch 0 sterren, hoe goed de plaat er ook uitziet of de rest van de nummers op de plaat afspelen.

* Het test systeem:
Draaitafel: Technics SL-1210 MK2 (met rubberen mat)
Element: Ortofon 2M red (naaldruk 1,8 gram & 1,8 antiskating)
Voorversterker en EQ: Nuo 2.0
Versterker: Sony STR-DE675
Boxen: Life L5454
Koptelefoon: RP-DJ1200